Een belangrijke maatregel is per ongeluk niet aangekondigd op Prinsjesdag: directeur-grootaandeelhouders (dga’s) die geld lenen bij hun eigen bedrijf, moeten belasting betalen zodra die leningen hoger zijn dan 500.000 euro.
Dat meldt het Financieele Dagblad.
Op dit moment zou de maatregel zo’n 23.000 ondernemers raken. Samen zouden ze ongeveer 4,5 miljard euro aan extra inkomstenbelasting moeten betalen.
De maatregel wordt op 1 januari 2022 van kracht. Dat betekent dat ondernemers met een bv die zo’n lening hebben, nog ruim drie jaar de tijd hebben om hem terug te brengen tot onder de 500.000 euro.
Fiscus strenger voor ondernemers die via bv aan zichzelf lenen
In plaats van aflossen, hebben de ondernemers ook de optie om de schuld om te zetten in een winstuitkering. Daarover moeten ze dan 25 procent belasting betalen in box 2. Volgens het FD verwacht het kabinet dat veel ondernemers dat volgend jaar zullen doen en dat dat de schatkist eenmalig 1,8 miljard euro zal opleveren.
De Belastingdienst voert de maatregel in omdat er veel discussie is over of de leningen wel echte schulden zijn, of eigenlijk winstuitkeringen. De bewijslast daarvoor ligt bij de Belastingdienst. "Ik snap dat die ervan af wil", zegt Arjo van Eijsden van EY tegen het FD.
Toch is niet iedereen blij met de maatregel: werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland vinden dat de maatregel de ondernemers dwingt vermogen te onttrekken aan hun onderneming. "Dat gaat ten koste van de toekomstige investeringskracht van de onderneming en daarmee de groei en werkgelegenheid", zeggen de organisaties tegen de krant.